egyCof

هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.
egyCof



    الطعم العادى متى وكيف نصطاد به

    ADELCO
    ADELCO
    العضو المنتدب
    العضو المنتدب


    عدد الرسائل : 35
    تاريخ التسجيل : 16/02/2009

    الطعم العادى متى وكيف نصطاد به Empty الطعم العادى متى وكيف نصطاد به

    مُساهمة من طرف ADELCO الأربعاء مارس 18, 2009 7:50 am

    بدايه يا جماعه المفروض ان الكلام ده موجه لكل الناس
    للصيادين يعنى ناس عارفه انا بتكلم عن ايه
    للهواة اللى لسه ما ابتدوش وبيفكروا او اللى ابتدوا فعلا صيد
    ولكن اللى ما جربش يسامحنى لان فى حاجات تعتبر لمن لا يعرف مقززة
    ولكن عند الصيادين عادى
    وكمان انت تقدر تختار الطريقه اللى تريحك فى الصيد وبلاش الحاجات المقززة

    الطعم " الدود "


    التعريف :

    يعيش دود الارض على حواف الانهار ( والترع - والرشاح ) وفى الاماكن الرطبه ويكثر اثناء انخفاض المياه .
    ويوجد فى الاراضى الزراعيه التى تكثر من الرى على بعد حوالي 70 سم من سطح التربه.
    يصعب تربيته والحصول علية لذلك يصل سعر الكيلو منه اثناء موسم الصيد ( الصيف ) يصل الى 80 جنية.

    انواع السمك :

    يعشق السمك بجميع انواعه الدود دون تمييز .

    اوقات الصيد :

    افضل وقت بالليل وبلا منازع
    و غالباً مش هايشتغل معاك الصبح بمعنى انك مش هاتطلع الا شر بلطى وعبودى

    اماكن الصيد :

    حبذا لو مكان فيه حجارة بس يكون بقالها فترة طويلة مرمية فى الماية
    او بالقرب من الحشائش والخوص
    او في وسط المياة ( حداف )

    طرق الصيد به :

    شعر 40 على المكنه ورمل ب 30 او 35
    واعمل وش طويل يفضل 1.5 متر ودة حسب العمق يعنى لو ما فيش عمق قلل الوش
    وسن (6 او 7)
    وطعم الطعماية صاحية افضل و تكون مدلدله من السن للحركه واغراء السمك
    وممكن تستخدم احدي الطرق في تركيب الدودة فى السن:
    • العنكبوت : تركيب دودتين على السن
    • الكفته : تدكيك فحل الطعم فى السن

    وممكن تشتغل بطريقتين

    حداف:
    عن طريق وضع الرصاصة المناسبه لشدة الطيار لانها لو صغيرة هتتجرف فى القاع ويقع منها الطعم بسرعه ويفضل ان تكون تقيله 150 جرام او اكثر وتحدف وتتوكل على الله في ناس بتفكر انك لما بترمي بعيد ده يبأى احسن دي معلومه غلط لان السمك ممكن يكون تحتيك على طول وانت بتدور عليه بعيد المهم تحدف وبعد ما الحداف يسقط فى المية ويستقر تلم الخيط على المكنه بحيث يكون مشدود وتعرف دة من ان اللبلوب يكون متني تنيه بسيطه وانتظر هزة اللبلوب واضرب او اشكم السمكه وبعد كدة تلم والرازق هو الله

    فلة :

    عن طريق غماز وسط ورصاصة توزنه بس مايكنش على الشعرة عشان السمك هايغمز كتير ويشد ويسيب ويلعب بالطعم
    واحسن حاجه انك تسرح الفله عن طريق عمل الخرزه واستخدم غماز كبير غماز تسريح وكام رصاصة توزنه " تابع موضوع عايز تصتاد من على اى ارتفاع من النيل " ولو غمزت لا تستعجل عليها بل اسحب منها الطعم بهدوء واتركه مره اخرى وعاود الكره ولكن بهدوء شديد ولكن فى النهايه تشد منك بقوه فاضرب عليها .
    لو ما طلعتش شد وظبط طعمك وارمي تانى.
    وما تنساش الفسفور

    انواعه :

    دود ارض بلدى:
    وهو يستخرج من الاراضى الزراعية التى تستخدم السماد العضوي وبيكون لونه احمر ومتوفر بمحلات الصيد

    النطاط:
    وهو يستخرج من حدائق الفاكهة خاصة الموز وهو كثير الحركة " بيتنطط " ومتماسك ولا يعيش خارج التربه الخاصة به لونه اسود من فوق واحمر من تحت وفية خط بعد راسة
    الطعم الافرنجى :
    يستخرج من حواف الترع والمصارف وهوه كبير الحجم ويلقب بالطعم الزفر لانه ذو رائحه نفاذه
    الدود الاسمعيلاوي: الدود الإسماعيلاوي قد يصل طولها إلى متر و نصف و يقوم البائع بتقطيعها إلى عشرة أو أكثر قطعة حسب طولها ليقسمها على أكبر عدد من الطرود بعد أن يضعها في قطعة خيش في حجم طابع البريد و يلفها في ورق الجرائد ليقلل من المصروفات و يكثر من الربحية
    الدود القراص:
    هي الدودة الي لها أرجل كثيرة وطول الدودة من 7 إلى 10
    دود مشرشر:
    الدود المشرشر يباع في اكياس بلاستيك مملوءة بماء البحر لتظل حية
    السبلة :
    ودة هنتكلم عنه لوحدها بس امسك بطنك اثناء القراءة

    طريقه حفظة :
    دة بالنسبه للبلدي
    اكثر مدة هيعشها 10 ايام
    يمكن المحافظه على الدود بتنظيفه من الطين والعوالق ووضعه فى جريده ولفه جيداً وبعدها قطعه قماش مبلوله ويلف ويوضع فى كيس وبعدها فى درج الثلاجه فى اقل مكان تبريد وهو درج الثلاجه ويكشف عليه كل ثلاثه ايام . واحترس لانه ممكن يسرح فى الثلاجة فاحكم عليه كويس

    وهناك طريقة اخري بانك تجيب حتة خيش من عند المنجد الى بيحط فيه القطن وتبلها خفيف وتحط الطعم فيها بعد التأكد من ان الطعم لا يوجد به من هو تالف وتحطها فى كوز صاج وتسيبه مفتوح وتشيله فى مكان بة رطوبة يعنى مثلا على سيراميك ومكان ظل و تبقى تشأر
    عليه ببخة ميه على الخيشه كل كام يوم

    اما لو طعم نطاط تجيب طينة من نفس المكان بتاع الطعم وتحط الطعم فيها
    وتجيب جردل بلاستيك او صفيحة المهم اى حاجة وتخرمها من تحت اخرام صغيرة اوى
    وتملأ نصفها طينة وتضع الطعم على وش الطينة الطعماية اللى هتموت مش هتنزل فى الطين
    ودى يا ترميها او تصطاد بيها وخلى الطينة دائما طرية (رطبة) تقوم بالرش بقليل من الماء ومتكترش المية
    عشان ممكن الطينة تعفنة وتخلية فى مكان بعيد عن الشمس او الحرارة ولو حطيتة فى التلاجة هيموت

    طرق تربيته:
    الكلام بالنسبه للدود البلدي
    الطريقه الاولي
    اولاً وعاء التربيه من الخشب تكون ابعاد وعاء التربية على الاقل 65 سم طول * 65 سم عرض * 35 سم ارتفاع
    قم بثقب الوعاء من الاسفل والجوانب بانتظام بابعاد منتظمة كل 1/2 سم
    مع تغطية الجوانب بخيش حتى لا تخرج الديدان وكذلك السقف
    واحتفظ به بعيداً عن الشمس وفى مكان رطب جيد التهويه
    عمل الفرشة عن طريق خلط مواد عضوية مثل قش الرز – التبن – اوراق الاشجار الجافه – ثم تنقع فى المياة لمدة يوم كامل
    ثم قطع ورق جرائد الى شرائح وورق كرتون وانقعها فى الميه ويخلط مع الفرشة
    قم بملء الوعاء حتى نصف ارتفاعة
    قم بإضافه الطينه واخلطها قليلاً
    قم بإضافة المياة الى الفرشه بس ما تزودش بحيث انها ما تعجنش يعنى تكون رطبه
    ثم اضف 1/2 كيلو دود او اقل
    قم بإضافة الغذاء من بواقى اكل بشرط ان لا تحتوي على " سمن – زيت – منتجات البان "
    والغذاء المفضل هو قشر البيض المسلوق
    بعد 6 الى 8 اسابيع ستنخفض كمية الفرشة وتمتلء بمخلفات الديدان
    يتم تغيير الفرشة كل 6 شهور

    الطريقة الثانية
    عن طريق فرم أش الارز وجعله شبيه بالتراب ونحطه مثلا في ( طشط كبير ) من الالومنوم أو أي مادة ونضع الاش المفروم ونجيب شوية طعم (دود ) ونضعهم فيه ونرش كل يوم شوية مية باردين شوية ونحطه في مكان رطب أو بارد شوية بحث الشمس متشفشي الدود
    والاش المفروم منه عملنا التربة ومنه يأكل وبعد أسبوعين ستجد ما يسرك

    الطريقه الثالثه
    المستلزمات
    1-مستطيل خشبي بابعاد متر ونص في متر مقفول من الواجهه بسلك حديدي فتحتاه صغيره جدا ده عند اي نجار مش هيكلفك حتي 10 جنيه
    2-التربه 3/4 طمي+1/4 رمل
    3- متر مربع نجيله صناعيه
    4-سبله واوراق شجر صفراء
    5-وقطعه خيش لتغطيه المربع من الخارج
    طريقه التنفيذ
    1نضع المربع الخشبي اتجاه السلك للاسفل
    2-نضع التربه ونخلطها جيدا مع قليل من السبله
    3-ونحضر كمله الدود المطلوبه تقريبا ربع كيلو
    4- نقوم بتنديه التربه بقليل من الماء ونرش قطعه الخيش ماء باردوة
    5- ثم نقوم بوضع الدود علي التربه وفرزه جيدا من الدود المقطوع والميت
    6نقوم بتثبيت النجيله ووضع اوراق الاشجار عليها
    ونضعه في مكان ضل ويستحسن يكون فيه تيار هوا مستمر
    مع مراعاه الحفاظ علي الخيشه دائما رطبه وبارده والتربه باستمرار بهاء ماء ومرويه وليست غرقانه

    الطريقة الرابعه
    - قم بشراء باسكت بلاستيك (جردل) وقم بعمل ثقوب صغيرة جداً في الأسفل عن طريق ابرة كبيرة الحجم او مسمار صغير بتسخينه عاى النار.
    2- قم بملئ الجردل بورق الجرائد المقطع على شكل شرائح بعرض 1 سم .
    3- قم بترطيب الورق برشة ببخاخة ماء .
    4- قم بقسمة الورق إلى نصفين ضع نصف في أسفل الباسكت .
    5- قم بشراء نصف كيلو من الدود مع الحرص أن يكون مظهره الصحي جيد (يعني دودة صاحية بتلعب) وضعه فوق الورق المفروش .
    6- أضف نصف الورق الباقي فوق الدود .
    7- أضف بقايا طعام من المطبخ (أي طعام) وتجنب الطعام المحتوي على زيوت أو سمن .
    8- ضع باقي كمية الورق فوق الطعام .
    9- قم بتغطية الباسكت بغطاء بلاستيك مثقوب .
    9- قم بوضع الجردل في مكان مظلم رطب .
    بعد شهر قم بحصد أول كمية من الدود بالطريقة التالية :
    1-قم بمنع الأكل لمدة ثلاثة أيام .
    2- في اليوم الرابع ضع كمية من الأكل .
    3- انتظر لمدة ساعتين ثم قم برفع نصف الورق على مفرش بلاستيك .
    4- قم بالتقاط الدود ثم أعد الورق إلى مكانه وهكذا كلما رغبت في الحصول على كمية أخرى .
    ADELCO
    ADELCO
    العضو المنتدب
    العضو المنتدب


    عدد الرسائل : 35
    تاريخ التسجيل : 16/02/2009

    الطعم العادى متى وكيف نصطاد به Empty امسك انفى من فضلك دود (السبله) وما تريد ولا تريد معرفته عنه

    مُساهمة من طرف ADELCO الأربعاء مارس 18, 2009 7:56 am

    (2) دود السبلة


    التعريف :
    دود ابيض صغير و هو عباره عن يرقات وهو بيستعمل كتير جدا في اوروبا وفي الارياف بس قليل

    اماكن تواجدة :
    يوجد في روث الماشية او اي مكان فيه قمامه و بقايا اكل مرميه لفتره ولعياذ بالله

    الاسماك الاكله له :
    هو مغرى للبلطى اكتر من دود الرض لأنه دائم الحركه خاصة الاحجام الكبيرة

    وقت الصيد :
    في اي وقت

    طريقه الحصول عليه :
    اولا يوضع الروث على فرشه فى الشمس و يقلب حتى يجف قليلا
    ثم تضع ال حصيله الجافه فى شىء كبير و تقف فى مكان به بعض الرياح
    وتبدا من اعلى تدلق الحصيله فى الهواى
    سيتطاير القش و خلافه و يسقط الدود الابيض الرفيع على الفرش الاخر فى الارض اسفل يدك مباشره
    تعاد الكره مرتين اوتلاته للتنقيه

    طريقه الصيد به :
    الصيد بالسبله طعم دودتان عن طريق تعليقهم بالسن من منتصف الدودة وترك الطرفين حرين
    يستخدم سن 8 او 9 و تنزل على غماز خفيف فوق الدور المتزفر من نفس الدودة

    طريقة التربية :
    الطريقه الاولي:
    لو عندك مكان مهجور زي سطح او بلكونه مقفوله و يكون فيه شمس لفتره من النهار جمع بقايا اكل و سيبه لمده من 5 ايام لاسبوع و ابقي رش عليها بخه مياه كل يومين لو الدنيا حر اوي
    قشر البطيخ بالذات بيتجمع عليه اكبر كميه من الدود مش عارف ليه يمكن علشان الرطوبه و السوائل اللي فيه
    الطريقه الثانية:
    بتجيب رغيف عيش تخمره في الميه وبعدين تعصره وبعد كده تحطه في كيس اسود لزوم الظلام وتحط عليه قطعة صغيرة من الخميرة مقدار
    ملعقة شاي واضف ملعقة سكر واخلط المكونات جيدا
    اقفل عليها الكيس وسيبها يومين الي 4 ايام لحد ماتلاقي الدود ملا الكيس
    الطريقه الثالثه :
    تــبــــن اللى هوا عيدان قمح مكسرة - حبوب القمح - حبوب زرة عويجة -
    خميرة مش جافة (طرية او لينة ) - عيش غير صالح للاكل (معفن) لامؤخذة - كيس من البلاستيك
    الطريقة
    نضيف جميع المكونات المذكورة اعلا ة بكميات مناسبة داخل الكيس البلاستيك ونضيف عليهم مياة بكمية مناسبة ونقفل الكيس لمدة 15 يوم وخلال هذة الايام نرش على الكيس من الخارج مياء با البخاخة او رزاز
    ويوضع فى مكان رطب وليس سا خنا عن طريق التعفن الفطر ها يتحول لديدان
    ----------------------------------------------------------


    علي فكره الدود اللي بيتواجد في المش ده هو نفس نوع الدود

    الديدان دي لها استخدامات طبيه برضه علشان محدش يقرف منها دي بتستخدم في الجروح الملوثه و لو اتحطت علي اي جرح سبحان الله بتاكل الانسجه الميته و تترك الانسجه الحيه و بعد كام يوم تلقي الجرح نظيف زي الفل وهي مازالت تستخدم لحد الان في الغرض ده في انجلترا و اسمها بالانجليزي maggots

    ويوجد منها صناعى نفس الشكل والليونه وطرفها الخارج عن السن يتحرك مع حركه المياه كانها طبيعيه وممكن يترش عليها اسبراى رائحه للزفر وغالبا عند الصيد بيها لابد وان تزفر بيها الاول يعنى ترمى شويه فى الدور .......... ولكن الحاجات دى لا تباع هنا

      الوقت/التاريخ الآن هو الإثنين مايو 20, 2024 9:30 am